Visas nu

Erica Fürlinger, Zeit.

7-30 september. Vernissage 7 september 18-20.

Erica Fürlinger. Bei nachtschlafender Zeit.

Skuggor

Om tid ur ordboken: […]det som förflyter medan man gör el. inte gör något[…]

Innan klockorna fanns skuggorna. Neutrala tidsmarkörer utan känslor.

Skuggorna som ett konkret bevis, en solig dag när allt tycks stå still, på att tiden går. De rör sig på en vägg eller över ett golv. Skuggor som sekundvisare, tysta mjuka och stumma utan visarens tickande i ett obönhörligt presens.

Målningar

Mina färger är ultramarin, guldockra, bränd umbra och titanvitt. Någon enstaka gång ljust kadmiumgult i det vita. Måleriet handlar för mig om att fördriva tiden, ett tidsfördriv. I den opretantiösa måleriakten glöms tiden som tema och ambition. Kvar blir, paradoxalt, ett närvarande öga – ett presens. Ett hängande, en väntan någonstans mellan dåtid och framtid. Kanske är det vad mina målningar är: Ett NU.

Titlar

Jag började med tids- och skuggmålningarna strax efter att jag kommit hem från en österrikeresa (tidigt i december 2014), och tyskan fanns kvar i huvudet. Strofer dök upp medan jag målade och blev naturligt till titlar. Jag hör en rad från en andaktsbild i huvudet. Bilden kommer från vallfärdskyrkan i Pöstlingberg, Linz, Österrike. Hilf Maria es ist Zeit, Mutter der Barmherzigkeit.

Erica Fürlinger

Erica Fürlinger. Hier bin ich die längste Zeit gewesen.
Erica Fürlinger. Zeit durcheinander.